Evcil Hayvanlarımızın Mamasındaki Protein Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Evcil hayvanlarımız için üretilen gıdalarında proteinden daha önemli olan çok az içerik bulunur. Etikete bakarak karar vermesi en zor olan şey de proteindir. Aşağıda ufak dostlarımızın yediklerindeki proteini nasıl değerlendirmeniz gerektiğiyle ilgili bilgiler verdik.
Proteinin rolü nedir?
Diyetteki protein günlük yaşam fonksiyonları için çok önemlidir. Bir öğün sonrasında alınan proteinler sindirim sisteminde aminoasitlerine ayrılırlar. Bu aminoasitler kan dolaşımına katıldığında kas dokusunun onarımına yardımcı olmak, enzimler ve hormonlar üretmek, kandaki oksijen ve demiri taşımak, immun sistemi desteklemek ve benzeri bir hayli fonksiyonda kullanılmak üzere yeni proteinlere dönüştürülmeye hazırdırlar. Eğer yeterli gelmediyse, proteinlerin aynı zamanda enerji kaynağı ve tüyler, cilt, tırnaklar, bağlar, tendonlar ve kıkırdak doku için yapıtaşı olduğunu belirtmek gerekir.
Esansiyel aminoasitler nelerdir?
Aminoasitler iki kategoriye ayrılırlar: hayvanların bünyesinde üretilenler ve ihtiyaç olan düzeyde üretilemeyenler. Bu ikincisi “esansiyel aminoasitler”olarak adlandırılır ve diyette bulunmaları gerekir. Hem köpekler hem de kediler aynı 10 esansiyel aminoaside ihtiyaç duyarlarken, kedilerde fazladan “taurin” denen aminoaside de ihtiyaç vardır. Taurin yetmezliğinde kedilerde körlükten kalp yetmezliğine, yetersiz savunma sistemi yanıtından üreme sisteminin zayıflamasına kadar semptomlar görülebilir.
Bazı proteinler diğerlerinden iyi midir?
Pet maması üreticileri protein kaynağı olarak hayvansal veya bitkisel (veya her ikisi de) proteinleri kullanırlar. Hayvansal kaynaklar olarak sıklıkla sığır, tavuk, kuzu ve balık; bitkisel olarak pirinç, mısır, soya tercih edilir.
Fakat bazı proteinler hayvanların değerlendirebilecekleri esansiyel aminoasitleri sunmaları sebebiyle diğerlerinden daha iyidir.
Genellikle, hayvansal protein kaynakları esansiyel aminoasitler bakımından bitkisel protein kaynaklarından daha verimlidir. Ancak protein kaynağı sindirilebilir değilse diyet etkili olmayacaktır. Bu nedenle en kaliteli protein kaynakları köpek ve kediler için yalnızca esansiyel aminoasitleri içeren doğru miktarlarda olmakla kalmayıp aynı zamanda oldukça sindirilebilir ürünlerdir.
Yine de en kaliteli proteinler bile üretim aşamasında doğru pişirilmemeleri nedeniyle zarar görebilirler. Bu nedenle köklü ve saygın dolayısıyla tecrübeli mama üretici firmaları tercih etmelisiniz.
Ne kadar protein yeterlidir?
Minik dostumuzun protein ihtiyacı türüne, yaşına ve aktivitesine bağlı olduğu kadar diyetindeki proteinin kalitesi ve sindirilebilirliğine bağlıdır. Kediler köpeklerden daha farklı protein metabolizmasına sahip olduklarından daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar.
Yavru kedi/köpekler ve hamile/süt veren hayvanlar erişkinlerden daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Tahmin edeceğiniz gibi, av yapan, yarışmacı ve diğer yüksek aktivitelere katılan köpekler de gününü koltukta yatarak geçiren köpeklere oranla daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar.
Geçmişte yaşlı hayvanların daha düşük proteine ihtiyaç duydukları düşünülürken günümüzde veteriner beslenme uzmanları sağlıklı yaşlı köpeklerin diyetlerinde orta yaşlarında aldıkları kadar protein almaları gerektiğine inanmaktadırlar. Ancak akıldan çıkarmamak gerekir ki, ciddi böbrek veya karaciğer hastalıklarına sahip yaşlı köpekler proteini limitlenmiş diyetlerle beslenmelidir.
Proteinlerin gıda alerjileriyle bağlantısı var mı?
Bazı hayvanlar mamalarındaki proteinlere karşı alerji geliştirebilirler. Belirtiler kaşıntı, cilt ve kulak enfeksiyonları, tüy dökme, kızarıklıklar ve seyrek olarak kusma ve ishal şeklindedir. Bazı mevsimsel alerjilerden farklı olarak gıda alerjileri (ve buna bağlı belirtiler) yıl boyu sürer.
Gıda alerjisine bağlı olarak gelişen problemlerin düzelmesine yardımcı olmak için rutin olarak daha önce kedi/köpeğimizin karşılaşmadığı bir protein kaynağı (tavşan, geyik, somon, hindi, ördek ve hatta kanguru) içeren veya kullanılan protein moleküllerinin hidrolize edilerek (parçalarına ayırma) immun sistemin fark edemeyeceği boyutlara küçültmek suretiyle hazırlanan diyetleri veririz. Bu özel diyetleri alan hayvanlar ödül mamaları yememelidir, çünkü alerjiyi tetikleyecek proteinleri içeriyor olabilirler.
Diyeti nasıl seçeceksiniz?
Veteriner hekiminize danışarak başlayabilirsiniz. Size saygın firmalardan bahsedecek ve etiketler üzerinden protein içeriklerini değerlendirmenizde yardımcı olacaktır.
Eğer minik dostunuzun hayatının dönemine göre (yavru, hamile veya erişkin gibi) mama alacaksanız, ona uygun protein seviyelerinde olmasına özen gösterin.
Son olarak, unutmayın her hayvanın verilen diyete karşı vereceği fizyolojik tepki farklı olabilir. Ancak diyetlerinde doğru protein kullanıldığında parlak tüylü, sağlıklı derili ve oldukça enerjik olacaktır.
Kaynak: http://www.vetstreet.com/protein-in-pet-food-what-you-really-need-to-know