S. Kedimi diyete başlatmak için en kolay yolum nedir?

  • Beslenme, Soru&Cevap
  • 1 Aralık 2016
  • S. Kedimi diyete başlatmak için en kolay yolum nedir? için yorumlar kapalı

S. Kedimi diyete başlatmak için en kolay yolum nedir?

S. Kedimi diyete başlatmak için en kolay yolum nedir?

S. Veteriner hekimim kedimin diyete girmesi gerektiğini söylüyor, ama ben kedimin önünde tüm gün yemek olmasını sağlıyorum. Kedimi diyete başlatmak için en kolay yolum nedir?

C. Kediniz fazla kiloluysa, zayıflaması için bir diyete başlamak iyi bir tercihtir. Kedilere egzersiz yaptırmak – imkânsız değilse de! – zor olduğu için bir diyet programı biraz kilo vermelerinde genelde en iyi yoldur.

Fazla kilolu veya obez kedilerin; diyabete, artrit gibi ortopedik problemlere, karaciğer hastalıklarına, cilt problemlerine ve alt üriner sistem hastalıklarına yakalanma ihtimalleri oldukça yüksektir.

Kedinize diyet yaptırmak, günlük olarak harcadığından fazla kalori almadığından emin olmak temeline dayanır. Buna dinlenme enerji ihtiyacı (DEİ) denir. Veteriner hekiminiz kedinizin şu andaki kilosu ve birtakım vücut ölçülerini alarak ideal kilosunu (veya hedef kilosunu) belirleyebilir.

Kedinizin günlük kalori ihtiyacını öğrendikten sonra günde ne kadar beslenmesi gerektiğini belirlemeniz oldukça kolay olur. Her kedi farklı olduğundan, hekiminizin hesapladığı DEİ değeri yalnızca başlangıçtır. Kedinizin kilo kaybetme hızına bağlı olarak tekrar ayarlama yapılması gerekebilir.

Her kedi mamasının bir ölçeğinin veya bir konservesinin ne kadar kalori içerdiği bellidir. Bu bilgiye mama paketinin üzerindeki etiketten veya mama üreticisinin internet sitesinden ulaşabilirsiniz. Hangi oranda mama vermeniz gerektiğini öğrendikten sonra yalnızca belirlenen oranı günlük öğünlere ayırmanız yeterlidir.

Bir ölçü kabı kullanmanız kedinizi fazla (veya az) beslemediğinizden emin olmanız adına önemlidir. Bazen hesap ettiğiniz kaloriye uygun mama miktarı gözünüze çok az görünebilir. Bunun nedeni verdiğiniz mamadaki kalori yoğunluğunun yüksek olmasından kaynaklanır.

Endişelenmeyin, bu duruma yardımcı olacak bir yol var. Veteriner hekiminizden düşük kalorili mamalar önermesini isteyebilirsiniz. Böylece miktar çok düşük gibi gelmese de kalori yoğunluğu daha az olacağından biraz daha rahatlatıcı olacaktır.

Kedi sahiplerini endişelendiren diğer bir durum da, öğün usulü beslemeye geçildiğinde, günde iki veya üç kez mama verecek bir programa uyamayacak bir hayat tarzlarının olmasıdır. Tekrardan, endişelenmeyin. Bunun da bir yolu var. Kedinize bir otomatik besleme kabı edinirseniz, tam olarak belirlediğiniz saatlerde ve miktarlarda mamayı vermeniz mümkün olacaktır.

Kedinizi diyete sokmak başlangıçta ürkütücü görünebilir, ancak veteriner hekiminizin yardımıyla (ve belki de otomatik besleme kabının) bu durum günlük hayatınızın herhangi bir parçası haline gelecektir. Veteriner hekiminize 1-2 ay aralıklarla kilo kontrolü yaptırmayı unutmayın. Belki mama oranlarında değişiklik yapılması gerekebilir. Bir de kedinize verdiğiniz ödül mamaları ve benzeri şeylerin de kalori hesabına katılması gerektiğini unutmamalısınız. Kediniz bir gecede kilo kaybedemez, ancak zaman, sabır ve istikrarla daha sağlıklı yaşamasını sağlayabilirsiniz.