Kedinizi Yıkama Adımları
Kediniz kirli kokmaya başlamış veya kepeklenmiş, ya da yalnızca bir temizlenmeye ihtiyacı olabilir. Aşağıda bahsedeceğimiz tavsiyeleri uygulamanız güvenli ve az stresli bir banyo deneyimi yaşamanızı sağlayabilir.
Savaş planını tasarlayıp kedinizi olabildiğince hızlıca banyo işlemini tamamlayabilirsiniz.
- Kedinizin banyoya nasıl tepki gösterebileceğini öngörün.
Kedilerin çoğunun ne pahasına olursa olsun, suyla temas etmekten, hatta yakınından bile geçmekten kaçınmasını anlıyoruz. Kedinizin şiddetle direnmesinden endişeleniyorsanız, stresli durumlarla nasıl baş edebileceğiniz konusunda veteriner hekiminize danışmak her zaman iyi bir fikirdir. Hekiminiz birçok davranış önerisinde ve/veya birtakım sakinleştirici ilaçlar konusunda önerilerde bulunabilir.
- Önceden bakım yapın.
Mümkünse kollarınızdaki çizilmeleri azaltmak için kedinizin tırnaklarını banyodan önce kesin. Banyodan önce iyice tarayın ki, matlaşmış ve dökülecek olan tüylerden kurtulun.
- Yerinizi belirleyin.
Kedinizi yıkamanıza ve durulamanıza yardımcı olacak bir duş başlığı olan küvet veya lavaboyu tercih etmenizi tavsiye ederiz.
- Gerekli araç ve gereçleri sıralayın.
Lavabo veya küvetinizin yanında hazır bulunması gerekenler:
- Kedinizin yaşına ve tüy yapısına uygun bir şampuan.
- Kedinize – varsa – uyguladığınız tüm ilaçlar.
- Kedinizin yüzünü ve kafasını temizlemek için bir lif ya da havlu.
- Kedinizi kurulamak için yumuşak bir havlu.
- Kollarınızı ısırık ve tırmalamalardan koruyacak kıyafetler. Bunun önemini ayrıca vurgulamak isteriz!
- Asistan bir kedi savaşçısı bulun.
Bazen iki el dört patiyle baş etmek için yeterli değildir. Bu nedenle, yıkama esnasında, kedinizi sakinleştirebilecek ve/veya iyi tutabilecek bir arkadaşınıza ihtiyacınız olabilir.
Banyo
Materyalleriniz ve gönüllü yardımcınız hazır olduğunda, kediciği yıkama zamanı gelmiştir.
- Suyu hazırlayın. Kedinizi suya sokmadan önce akan suyun ılık olduğundan emin olun. Eğer duş başlığınız yoksa lavabonuzu veya küvetinizi 8 – 10 cm derinliğinde ılık suyla doldurun. Elinizle kontrol ederek suyun çok sıcak veya soğuk olmadığından emin olun.
- Kedinizi küvete koyun. Duş başlığı veya lifle nazik, ancak kendinizden emin bir şekilde kedinizin tüylerini ıslatın. Kedinizin gözleri, kulakları ya da burnuna su sıçratmamaya özen gösterin.
- Kedinizin tüylerine şampuanla masaj yapın. Şampuanın veya ilacın etiketindeki yönergeleri takip edin. Ve yine gözler, kulaklar ve buruna dikkat edin. Kedinizin yüzünü ve kafasını lif ile nazikçe yıkayın.
- Kedinizin tüylerini durulayın. Duş bağlığının kolaylığı bu noktada kendini gösterir.Eğer duş başlığınız yoksa ıslak lifle tüyleri, lavaboyu veya küveti tekrar tekrar ılık suyla doldurarak, şampuan kalmayıncaya kadar durulamalısınız.
- Sabun kalıntıları kalıp kalmadığını kontrol edin. Ciltte şampuan kalıntısı olması irritasyona veya kedinizin kalıntıyı yalayarak hastalanmasına neden olabilir. Kedinizin çenesinin altını ve karnını vb. yerleri iyice kontrol edin.
- Kedinizi kurulayın. Tüylerini kurulamak için yumuşak bir havlu kullanın. Kediniz izin veriyorsa saç kurutma makinesini düşük sıcaklıkta çalıştırarak kurumayı hızlandırabilirsiniz.
Son olarak kedinizi ve kendinizi ödüllendirin. İkiniz de bunu hak ettiniz. 🙂