Kediler için Böbrek Diyetleri: Nelere Bakmalı

  • Beslenme, Genel, Sağlık
  • 28 Aralık 2019
  • Kediler için Böbrek Diyetleri: Nelere Bakmalı için yorumlar kapalı

Kediler için Böbrek Diyetleri: Nelere Bakmalı

Kediler için Böbrek Diyetleri: Nelere Bakmalı

Böbrek hastalıkları kedilerde oldukça sık görülür. Bazı enfeksiyonlar, antifriz gibi kimyasallara maruz kalmak veya yıllar içinde görünürde bir neden yokken birden ortaya çıkabilir. Böbrek hastalıkları vakanın durumuna göre farklı semptomlar gösterseler ve tedavi yöntemleri farklılıklar içerse de diyette yapılan değişiklikler sıklıkla çok yardımcı olur.

Diyet Neden Önemlidir

Böbrekler vücutta birçok işleve sahiptir. Kan dolaşımındaki artık materyalleri vücuttan uzaklaştırmak ve vücudun ihtiyacı olan suyu tutmak böbreklerin iki ana işlevidir. Böbrek fonksiyonları belli bir noktadan sonra azalmaya başladığında, üre ve fosfor gibi toksik ürünler vücutta depolanmaya başlayarak kedinizin kendini berbat hissetmesine yol açar. Böbrek fonksiyonlarındaki zayıflama idrarla atılan su miktarını da artıracağından vücutta su kaybına (dehidrasyon) öncülük eder.

Bu problemlerin her ikisi de diyetle bağlantılı olarak düşünülebilir. Yüksek sıvı içerikli gıdalar dehidrasyonu önlemeye yardımcı olabilir ve makul seviyede yüksek kaliteli proteinle beslenen kedilerin vücudunda daha az üre ve fosfor üretilerek elimine edilmesi gereken miktar azaltılabilir.

Tezgah Üzeri Gıdalar

Böbrek hastalıklarının erken dönemlerinde olan kediler uygun, hazır gıdalarla beslenme ile gelişim gösterirler. En verimli olanlar içerdikleri su miktarının yüksekliği nedeniyle konserve mamalardır, ancak içeriklerin yüksek kalitede olduğundan emin olmak gerekir.

Üretim sürecinin yan ürünlerinden elde edilmiş proteinlerden ziyade hayvansal protein kaynaklı ürünleri (tavuk, sığır, balık vb.) tercih edebilirsiniz. Eğer kediniz kolaylıkla konserve mama yemiyorsa yine yüksek kaliteli içerikleri olan bir kuru mamayı tercih etmeli ve kedinizi bol bol su içmeye teşvik etmelisiniz. Eğer kediniz kuru mama yiyor ise de konserve mamayla desteklemeli veya hekiminizin öngörmesi halinde deri altı sıvı takviyesi vermeye başlanmalıdır.

Kedinizin ihtiyacı olan protein düzeyini belirlemek biraz karmaşıktır. Çok fazla protein vücudun atması gereken üre ve fosfor miktarının artmasına sebep olurken, öte yandan kronik böbrek hastası olan kediler kas kaybından mustariptir ve az miktarda protein bu durumu daha da kötüleştirir. Veteriner hekiminiz kedinizin durumuna uygun protein miktarını belirlemek için danışılacak en doğru kişidir.

Reçete Mamalar

İlerlemiş böbrek problemleri yaşayan kediler reçete mamalardan oldukça fayda görebilirler. Böbrek hastalıklarında reçete edilen mamalar ölçülü düzeyde protein içerirken oldukça düşük fosfor içerirler ki bu vücutta oluşacak artık ürünlerin miktarını mümkün olduğunda düşürür. Bu gıdalar aynı zamanda düşük sodyum düzeyleriyle dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmakla birlikte spesifik amino asitlerle kas kütlesini korumaya çalışırlar ve omega 3 yağ asitleri gibi içerikleriyle böbrek sağlığını desteklerler.

Reçete mamalar kuru ve konserve formlarda bulunabilirler. Unutulmaması gereken konserve mamaların yüksek sıvı içeriği nedeniyle daha iyi olduklarıdır. Bu mamalarla ilgili en büyük problem kedilerin bazen yemeyi reddetmesidir. Üreticiler ürünlerinin daha yenilebilir olması için sürekli çalışma halinde olsalar da, birkaç deneme sonrası kedinizin yemeyi tercih edebileceği mamayı bulabilirsiniz.

Ev Yapımı ve Çiğ Gıdalar

Bir kedi sağlıklı kiloda kalacak kadar yeterli mama tüketmiyorsa, hazır gıdalar iyi bir seçenek gibi görünse de besinsel ihtiyaçları için farklı seçenekler düşünmeniz gerekebilir. Çözüm belki de farklı mamalar denemek kadar basit de olabilir. Ancak evde kedinize yemek pişirmek de iyi bir seçenektir. Ev yapımı yemekler genellikle kediler tarafından iştahla tüketilecek aromadadırlar.

Yine de ev yapımı gıdalar oldukça tehlikeli de olabilirler. Ev yapımı gıdaların – böbrek hastalıkları için internette veya kitaplarda verilen tariflerin – çoğunlukla besinsel olarak yetersiz kaldığı çalışmalarla kanıtlanmıştır. Çiğ gıdalar ise gıda kaynaklı patojenler nedeniyle hasta kedinizin savunma sisteminin başa çıkamayabileceği problemler doğurma riski taşırlar.

Kedinize ev yapımı ya da çiğ gıdalar vermeden önce veteriner hekiminize danışarak kediniz için güvenli bir tarif öğrenmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Kaynak: https://www.petmd.com/cat/nutrition/kidney-diets-cats-what-look