Yeni Köpek Sahipleri Bu 5 Hatayı Yapmayın

  • Genel
  • 8 Kasım 2016
  • Yeni Köpek Sahipleri Bu 5 Hatayı Yapmayın için yorumlar kapalı

Yeni Köpek Sahipleri Bu 5 Hatayı Yapmayın

Yeni Köpek Sahipleri Bu 5 Hatayı Yapmayın

İlk kez köpek sahibi olan insanlarla tanışmayı seviyoruz. Yeni yavru ya da erişkin köpekleri hakkında oldukça hevesli olurlar. Eğer bir barınaktan sahiplenmişlerse doğru şekilde bakabilmeleri için elimizden gelen her şeyi yaparız.

Çok sayıda bu tip insanla konuştuğumuzdan, bazı hataların tekrar tekrar yapıldığına tanık oluyoruz. Özellikle yeni hayvan sahipleri için bunlar bir hata gibi görünmeseler de uzun vadede sağlık ve davranış problemleri olarak geri dönüşler yaşamaları kaçınılmazdır. Eğer yeni bir köpek edindiyseniz veya edinen birini tanıyorsanız, sizin için hazırladığımız 5 başlığı okumalısınız.

Sıklıkla Yapılan Yanlışlar 

  1. Her şeye hazır değiller.

Köpekler hayatları boyunca birçok bakıma ihtiyaç duyarlar. Veteriner hekimlere gitmeleri – umuyorum ki – ve belki de traş olmaları gerekir. Sizden müsaade istemeleri kaydıyla onları sevmek isteyen çocuklarla, komşularla ve yabancılarla tanışmaları gerekir. Dişlerinin fırçalanması, tırnaklarının kesilmesi ve haplar veya farklı tiplerde ilaçlar kullanmaları gerekir. Yapabileceğiniz en iyi şey köpeğinizi tüm bunların kolaylıkla yapılabilmesi için tüm vücuduna dokunulmasına alıştırmanızdır. Bulunduğunuz her yerde patileri ve özel bölgeleri dahil olmak üzere tüm vücuduna temas etmenize izin vermelidir.

Bu her gün pratiğini yapabileceğiniz basit bir şeydir. Televizyon izlediğiniz bir zamanda yanınızda yatarken veya kucağınızda uzanırken patilerini sıkıca ama nazik bir şekilde kavrayın. Kulaklarının içine bakın ve koklayın. Kuyruğunu kaldırın ve arkasını kontrol edin. Karnını okşayın ve kasıklarına doğru elinizi kaydırın. Dudaklarını kaldırın ve dişlerine bakın. Fikri anladınız. Bu aynı zamanda sizin de neyin normal olup neyin olmadığını anlamanıza yardımcı olarak vücudunda oluşabilecek herhangi bir problemi önceden fark etmenizi sağlayacaktır.

İlk günden dişlerini fırçalamaya başlayın. Ne kadar erken başlarsanız o kadar çabuk bu duruma alışarak günlük hayatının bir parçası halinde kabullenir. Aynı şey tırnakların kesimi için de geçerlidir. Sadece uç kısımlarını ve günde bir ya da iki tırnağı keserek alıştırabilirsiniz. Aceleci olmamaya dikkat etmelisiniz.

Hap şeklindeki ilaçları almaya alıştırmak için ilaç kutusuyla birlikte ödül mamasını veya ufak bir parça peyniri verin. Bir ilaç yutması gerektiğinde, bunu ödül mamasıyla veya peynirin içine sıkıştırdığınızda istekli bir şekilde yutacaktır.

  1. Gıda miktarlarını ayarlamıyorlar.

Tabi ki yavruların büyümesi önemlidir ancak biz çok fazla veya çok hızlı büyümelerini istemeyiz. Henüz gelişmekte olan kas-iskelet sistemi üzerindeki bu uygunsuz baskı hayatının ileriki dönemlerinde ortopedik problemler yaşamasına neden olabilir.

Köpeğiniz için en uygun olan gıda tipini veteriner hekiminize danışmalısınız. Büyümekte olan büyük ırk köpekler biraz daha yavaş ancak sağlıklı gelişim sağlayacak olan mamalardan faydalanabilirken, küçük ırklar daha yüksek enerjili mamalardan yararlanmalıdırlar. Köpeğinizin önünde her zaman yemek durmasındansa, verilme zamanlarını ayarlamak tercih edilmelidir ve verdiğiniz miktarı ayarlamanız oldukça önemlidir. Bu besleme şekli ile fazla yemesini ve kilo almasını önlersiniz.

  1. Mama oyuncakları kullanmıyorlar.

İnsanlara mama kaplarını pek kullanmamalarını söylüyorum. Bunun yerine içine mama konulabilen oyuncaklardan kullanarak köpeğinizin hem zihnine hem de bedenine egzersiz yaptırabilirsiniz. Uygun ölçüdeki mamayı oyuncağın içine koyup önlerine bırakın ve onların mamayı “avlamasını” izleyin veya mamayı alması için manipüle edin. Onları siz evde yokken meşgul etmek için oldukça faydalı bir yöntem olmakla birlikte fiziksel ve mental olarak aktif olmalarını da sağlar.

  1. Ev eğitimini ciddiye almıyorlar.

Köpeklerin barınaklara gönderilme sebepleri arasında davranış problemleri başı çekmektedir ve bunun da en sık sebebi eve tuvaletini yapmalarıdır. Bu oldukça kırıcı bir durum çünkü önlemesi kolay bir problemdir. Yapılması gereken programlı, tutarlı olmak, övgülerde bulunmak ve ödüllendirmektir. Dışarı çıkarma saatlerinizi belirleyin; ilk uyandığı zaman, her öğün sonrasında, oyun sonrasında ve tam yatmadan önce. Gün içinde her tuvalet sonrası 2-4 saat arasında zamanlayıcıyı ayarlayarak tekrar çıkarın. Onunla birlikte çıkın. Eğer çıkmazsanız neden orada olduğunu bilemeyecek ve tuvaletini yaptığında “Aferin” diyecek biri olmayacaktır. Sonrasında ufak bir oyun zamanı ayırın. Eğer tuvaletini yapar yapmaz içeri sokmaya çalışırsanız bir süre sonra çıkar çıkmaz tuvaletini yapmayı kesebilir.

Evin içindeyken de kazalar olmasını önleyin. Bir yavruya veya eve yeni gelen bir köpeğe evin her yerinde gezme izni vermeyin. Onu gözleyebileceğiniz bir alanla sınırlayın. Gözlemleyemiyorsanız çocuk çiti veya küçük bir oda gibi sınırlı bir alana koyun. Büyüdükçe tuvaletini daha uzun süreler tutabilecek fiziksel yeterliliğe ulaşacaktır. Aynı zamanda belli zamanlarda dışarı çıktığını ve tuvaletini yapmak için uygun yerin dışarısı olduğunu kavrayacaktır.

  1. Düzenli banyo yaptırmıyorlar.

Köpeğinizi sıklıkla yıkamanın cildinin kurutması gibi bir problem doğurabileceğini duymuşsunuzdur. Tam olarak değil. Düzenli olarak en sık 2 haftada bir yıkamanız mümkündür. 2 hafta ile 1 ay aralığında köpeğinizi yıkadığınız zaman cildindeki maya ve bakteri gibi alerjen ve enfeksiyöz etkenleri de ortadan kaldırmış olursunuz. Hem de böylece daha temiz kalıp siz ve mobilyalarınız için iyi olur. Vücudundaki alerjenleri ortadan kaldırmak sizde oluşturabileceği alerjik etkileri de azaltır. Ve tabi ki bu onları daha sarılabilir kılar. Kim bunu istemez ki?

Kaynak: http://www.vetstreet.com/dr-marty-becker/dont-make-these-5-new-dog-owner-mistakes