Evcil Dostunuzu Kısırlaştırmanız için 10 Neden

Evcil hayvanını kısırlaştırmaya karar vermek herkes için çoğunlukla kolay değildir. Onun bir operasyona girmesi ve yüzleşilmesi gereken bir gerçek olarak belki de minik patilerinin sesini bir daha duyamama ihtimali ve -gelirinize bağlı olarak- kısırlaştırmanın pahalı gelmesi gibi kötü hissettirebilecek nedenler vardır.
Ancak, doğru olanı yapıyorsunuz.
Her yıl tüm ülkede on binlerce kedi ve köpek barınaklara toplanıyor. Bunların belki de yarısından fazlası ölüyor ya da uyutuluyor. İşin şaşırtıcı kısmı bu hayvanların çoğunun aslında sokak köpekleri değil de insanların satın alıp sokağa bıraktıkları veya evlerinde o çok sevdikleri kedi/köpeklerinin kontrolsüzce veya kazara üremelerine engel olmamaları dolayısıyla sokaklarda olmalarıdır.
Bu nedenle kısırlaştırma özellikle ülkemizde daha çok önem arz etmektedir. Evcil kedi/köpeklerinizi kısırlaştırmak için 10 önemli nedeni bir araya topladık.
- Aşırı evcil hayvan popülasyonunu kontrol altına almaya yardımcı olur.
İlki en göz önünde olanıdır: evsiz hayvan sayısını azaltmak. Barınaklara toplanan ve buralarda hastalanan hayvanların sayısı çoğunlukla insanların kontrolsüz hayvan almalarından ve üretmelerinden kaynaklanıyor. Kısırlaştırmalarla sevimli dostlarımızın istenemeyen yavrularının olmasını önleyerek kontrole yardımcı olabiliriz, ki bu aynı zamanda barınaklarda olanların bir ev bulma olasılıklarını artırır.
- Belli başlı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.
Kısırlaştırma kedi/köpeklerimizin daha sağlıklı kalmasının bir parçasıdır. Testis kanseri, rahim ve yumurtalık kanserinin önüne geçer ve dişilerde meme tümörü riskini azaltır. Bu kanser türlerinden bazıları oldukça agresiftirler ve evcil hayvanlarımızın yaşamını tehdit ederlerken, tedavileri de oldukça pahalı ve şansları düşüktür. Kısırlaştırma dişi kedi ve köpeklerde aynı zamanda yine hayati risk oluşturabilen ve piyometra olarak adlandırdığımız rahim iltihaplanmasını da önler.
- Üremeyle ilgili riskleri engeller.
Kedi/köpeklerimizin üremesi sanıldığı kadar kolay olmayabilir. Anne için çeşitli sağlık ve/veya doğum problemleri olabilir ve bazı köpekler doğan bebeklerine annelik yapmak istemeyip temizlik, bakım, besleme gibi işleri size bırakabilir. Üreme aynı zamanda birçok insanın sandığından çok daha pahalıya gelebilir. Bir ultrason muayenesinin 100 TL’den daha pahalı olduğunu biliyor muydunuz? Ve anne yavruları doğurmakta problem yaşarsa geçireceği bir sezaryen operasyonunun 500 TL’den daha fazla tutabileceğini biliyor muydunuz?
- Dişiler kızgınlık dönemine girmezler.
Kızgınlık döneminde (aktif olarak çiftleşme isteği gösteren) bir kedi veya köpeğin evde çeşitli rahatsızlıklar vermesi çok normaldir. Bu dönemde çeşitli rahatsız edici sesler çıkarabilir, halılarda, mobilyalarda lekeler bırakabilir, aynı zamanda dışarıdan evinizin etrafına erkek hayvanların toplanmasına neden olabilir.
- Erkekler bölgelerini işaretlemeye artık pek ihtiyaç duymazlar.
Erkek kedilerin kısırlaştırılması (kastrasyonu, kastre edilmesi) özellikle evin içinde bölge işaretleme hareketi olan idrar püskürtme isteğinin azalmasını sağlar. Erkek köpeklerde de dışarı gezmelerinde daha az koku bırakmak için durmayı sağlar.
- Evden kaçmak ilgi çekiciliğini kaybeder.
Çiftleşmemiş evcil hayvanlar “aşkı aramak” olarak adlandırabileceğimiz evden kaçıp tehlikeli yerlere gidebilirler. Kısırlaştırıldıktan sonra dışarı kaçıp eş arama isteği de azalacaktır. Bu sayede dışarıda başka bir hayvanla kavgaya karışıp yaralanma, hayvansever olmayan birileri tarafından zarar görme veya bir araç çarpması gibi riskler azalacaktır.
- Kısırlaştırma çeşitli agresyon tiplerinin düzelmesinde yardımcıdır.
Kısırlaştırma her tip agresyonu düzeltemez ancak bazı agresyon tiplerinin kısırlaştırma sonrası düzelmesi mümkündür. Aynı zamanda çiftleşme hareketleri yapmak gibi istenmeyen bazı davranışların da düzelmesini sağlar.
- Evcil hayvanınız otomatik olarak kilo almayacak.
Araştırmalar bazı kısırlaştırılmış evcil hayvanların obeziteye meylettiklerini gösteriyorsa da bu otomatik olarak kilo alacakları anlamına gelmemektedir. Kedi/köpeğiniz yeterli egzersiz yapıyorsa, dengeli ve sağlıklı bir diyetle fazla miktarda olmamak koşuluyla besleniyorsa, kısırlaştırılmış bir hayvan bile rahatlıkla kilo verebilir.
- Köpeğiniz dişiliğini veya erkekliğini özlemeyecek.
Bazı hayvan sahiplerinin inandığının aksine erkek hayvanlarımız kısırlaştırıldıklarında “daha az erkek” veya dişiler hayatlarında birşeyler kaçırdıklarını hissetmeyeceklerdir. Aynı zamanda köpeğinizin yavrularını görmek istiyor ve tıpkı anne/babaları gibi büyüdüklerini hayal ediyor olabilirsiniz. Ama işin aslı torunlarınızın çoğu barınaklara gidiyor.
- Bedeline değer.
Bu operasyon evcil hayvanlarınızın uzun vadede sağlıklı bir yaşam sürmesi ve tasarruf anlamında yapılan tek seferlik bir işlemdir. Yukarıda bahsedildiği gibi ileride yakalanabilecekleri testiküler kanser veya rahim enfeksiyonu gibi problemlerin önüne geçer. Ve kıyaslandığında gebelik ve doğumla ilgili problemler yaşama ihtimalleri ve gebe bir hayvanın masraflarına oranla kısırlaştırılmış bir hayvan daha az masrafa yol açacaktır. Hele ki doğacak yavruların beslenmeleri, paraziter müdahaleleri, aşılamaları gibi masraflar da hesaba katıldığında. Ayrıca barınaklardan hayvan kurtarılması ihtimaline katkıda bulunmuş olursunuz.