Evcil Hayvanlarımızın Sağlıklı Kiloda Kalmasını Sağlamak

  • Sağlık
  • 3 Kasım 2016
  • Evcil Hayvanlarımızın Sağlıklı Kiloda Kalmasını Sağlamak için yorumlar kapalı

Evcil Hayvanlarımızın Sağlıklı Kiloda Kalmasını Sağlamak

Evcil Hayvanlarımızın Sağlıklı Kiloda Kalmasını Sağlamak

Tombiş bir kedi ya da köpek bize oldukça şirin görünür, ancak fazla yağlı bir vücut ufaklıkların sağlığı için tehlike doğurur. İşte size minik dostunuzun kilosunu kontrol altında tutmanızı sağlayacak birkaç öneri.

Neden kedi ya da köpeğinizin kilosunu takip etmelisiniz

Ülkemizdeki erişkin evcil hayvanların belki de yarısından fazlası fazla kilolu ya da obezler ve bu durum yaşlı hayvanlarda daha fazla. Obezite osteoartrit, diyabet(özellikle kedilerde), kalp ve solunum hastalıkları ve birçok kanser türünün oluşma riskini beraberinde getirir. Fazla ağırlık herhangi bir nedenle operatif müdahale yapılması gereken hayvanlarda anestezi sırasında oluşabilecek  komplikasyonların ihtimalini artırır. Bununla birlikte evcil hayvanınızın zaten varolan bir sağlık problemi varsa obezite bu hastalığın kontrolünü de güçleştirir. Fazla kilolu olan bir hayvan düşük enerjili olacak, sizinle ve ailenizle aktif bir birliktelik içinde bulunmaktan keyif almayacaktır.

Neler kilo alımına neden olur?

Bu sorunun cevabını zaten biliyorsunuz. Fido normal aktivitesi veya egzersizleriyle yakabileceğinden çok kalori alıyor olmalı.Kilo almaya neden olan faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Fazla besleme veya fazla yeme
  • Aktivitenin az veya hiç olmaması
  • Irk
  • Yaş
  • Reprodüktif durum (hiç çiftleşmemiş, kısırlaştırılmış olmak gibi)
  • Hâlihazırda var olan birtakım hastalıklar (örn. Hipotiroidizm, diyabet, Cushing hastalığı)

Bazı ırklar, özellikle küçük olanlar, aynı birçok yaşlı köpekte olduğu gibi, obeziteye yatkınlardır.

Evcil hayvanınızın ağırlığını nasıl belirlersiniz?

Kediniz ya da köpeğiniz, hangi ırk ya da boyutta olursa olsun, dokunduğunuzda kaburgalarını rahatlıkla hissedebilir ancak göremiyor olmalısınız. Kaburgaları hissedebiliyor olmanız evcil dostunuzun sağlıklı kiloda olduğunu gösterir. Ayrıca kaburgaların gerisi ile kalça arasında kalan “bel” olarak söyleyebileceğimiz bölgeye yukarıdan baktığınızda bir daralma görmeniz gerekir. Yan tarafından baktığınızda kaburgaların hizasından sonra karın bölgesinde bir yukarı eğim olması gerekir. Eğer ufaklık yağ depoluyorsa arka kısmı ve kuyruk kaidesi veya bel, karın bölgesi büyür ve bunlar kilo problemi olduğunu gösterir.

Veteriner hekiminiz genellikle ,rutin muayene sırasında, vücut kondisyon skoru ölçümleri ile evcil hayvanınızın düşük, yüksek ya da doğru kiloda olduğunu söyleyebilir.

Tam olarak ne kadar beslediğinizi bilmelisiniz.

Evcil hayvanınızın öğünleri kadar verdiğiniz ödül mamalarını da takip etmeniz ne kadar kalori aldığını takip etmenizde fayda sağlar. Ticari olarak hazır satılan kuru ya da yaş mamaların içerikleri (protein, yağ, karbonhidrat, vitamin, mineral ve su miktarları) takip edilmelidir. Her gün yediklerini takip etmeniz, veteriner hekiminizin daha kolay bir şekilde kilo alım ya da verimi için hesap yapmasını sağlar.

Evcil hayvanlarımızın yediklerini takip etmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bunun için bir “yemek günlüğü” tutmak iyi bir fikir olabilir. Ailedeki herkes, her seferinde verdiklerini bu deftere yazabilirler. Unutmayın, ödül mamaları da ister keyfi, ister eğitim sırasında verilmiş olsun, yazılmalıdır.

Diğer bir seçenek de, evde ödül maması kabından bir kişiyi sorumlu olarak belirlemektir. Her sabah belirlenmiş miktardaki ödül maması kaba konur ve ailedeki herhangi biri kedi/köpeğinize bir ödül vermek istediğinde bu kaptan verebilir. Kaptaki mamalar bittiğinde günlük limit tamamlanmış olur ve daha fazla verilmez.

Doğru Gıdayı Seçmek

Yalnızca yeterli miktarda değil, aynı zamanda ırkına, yaşına ve boyutlarına da bağlı olarak mama vermelisiniz. Örneğin, yetişkin bir kedi ya da köpek yavru kedi ya da köpek büyütme döneminde verilmesi gereken mamalarla beslenmemelidir. Evcil hayvanınız için doğru ürünü ve hangi oranlarda vermeniz gerektiğini veteriner hekiminize sorabilirsiniz. Çoğu mamanın üzerinde besleme önerileri de vardır, ancak her hayvan farklıdır. Veteriner hekiminiz küçük dostunuza özel beslenme önerilerinde bulunacaktır.

İnsanlar için hazırlanmış gıdaları vermeyin

Evcil hayvanlarınızı insanlar için hazırlanmış gıdalarla beslemek kötü bir fikirdir. Çünkü yalnızca kilo artışına sebep olmakla kalmayıp, aynı zamanda medikal problemlere zemin hazırlayacaktır. Bazı gıdalar insanlar için oldukça sağlıklıyken -üzümler gibi- hayvanlarımız için toksik olabilir. Toksik olmayanlar da sindirim problemleri, gıda alerjileri gibi birtakım problemler doğurabilir. Bununla birlikte hâlihazırda besinsel değerleri dengelenmiş bir mama verilen hayvanlarımıza ev yemeği verirsek diyetlerindeki dengeyi tamamen değiştiririz. Evcil dostunuza herhangi bir insan gıdası vermeden önce hekiminize danışın.

Egzersiz yaptırın

Evcil dostunuzun fit kalması için günlük egzersizlerine bol bol vakit ayırmalısınız. Tabii ki yaşına ve sağlık durumuna uygun bir egzersiz yaptırmanız gerektiğini unutmayın.   Eğer hekiminiz her şeyin yolunda olduğunu söylüyorsa, birçok köpek için güne bir yürüyüşle başlamak oldukça iyidir. Kedinizi çoğunlukla böyle bir yürüyüşe çıkartamayacağınız için oyuncaklarıyla, lazer ile veya top oyunlarıyla düzenli bir oyun zamanı belirleyebilirsiniz. Bu durum onları hem aktif, hem sağlıklı hem de mutlu kılacaktır.

Etiketleri okuyun

Yasalara göre her evcil hayvan gıdasının içeriklerinin bir etiketle belirtilmesi mecburidir. Bu etiketler mamadaki kesin protein, yağ ve diğer içerikleri yazar. Yüzdeleri okumak biraz karışık gelebilir. Bu nedenle gıdanın kalitesini anlamak için içerik listesine bakmak güzel bir yöntemdir.

Kaynak: http://www.vetstreet.com/care/keeping-your-pet-at-a-healthy-weight