Juvenil selülit (Yavru pyoderması) nedir?

  • Sağlık, Soru&Cevap
  • 21 Ocak 2020
  • Juvenil selülit (Yavru pyoderması) nedir? için yorumlar kapalı

Juvenil selülit (Yavru pyoderması) nedir?

Juvenil selülit (Yavru pyoderması) nedir?

Juvenil selülit nedir?

Yavru pyoderması, puppy strangles gibi isimlerle de bilinen juvenil selülit yavru köpeklerde seyrek görülen bir cilt problemidir. Çoğunlukla 1- 6 aylık arası yavru köpeklerde görülen problem çok seyrek de olsa 4 yaşa kadar olan genç köpeklerde de görülebilmektedir.

Yavru pyodermasının altta yatan sebebi henüz bulunamamıştır. Bu durum günümüzde idiopatik (yani sebebi bilinmeyen) olarak görülmektedir. Anlaşıldığı kadarıyla savunma sistemi kaynaklı bir bileşenin, başka bir deyişle savunma sisteminin yavru köpeğin kendi cildine saldırması nedeniyle oluşur. Ancak bu savunma sistemi atağının nedeni henüz bilinmemektedir.

Hastalık muhtemelen kalıtsal bir bileşenden kaynaklanmaktadır. Bazı köpek ırkları juvenil selülit oluşumuna daha yatkındır ve Golden Retrieverlar bu problemin en çok görüldüğü köpek ırkıdır.

Juvenil selülitin klinik belirtileri nelerdir?

Yavru pyodermasının genellikle görülen ilk belirtisi akut(hızla gelişen) yüz ve burun çevresinde kızarıklık ve şişliklerdir. Bu şişlikler müdahale edilmemesi halinde kısa sürede yumrular ve püstüller (irin dolu şişlikler) halini alarak yüz, burun ve kulaklara yayılır. Zamanla bu şişlikler yırtılıp kabuklanabilir ve sonuç olarak etkilenen bölgelerde ciddi kabuklanmalar görülür.

Juvenil selülitin cilt lezyonları sıklıkla yüzde fark edilse de doğru tedavi edilmezse tüm vücuda yayılabilir. Patiler, anüs ve vulva da duruma dahil olabilir.

Yavru köpeklerin çenesinde de şişlikler fark edilebilir. Yavru pyodermalı köpeklerde submandibular lenf nodülleri (boynun iki yanında ve çenenin altında) şişkin ve hassas olabilir. Hastalık ilerledikçe, bahsi geçen lenf nodülleri yırtılıp köpeğin cildinde akıntılı kanallara dönüşebilir.

Tipik olarak yavru pyodermasından muzdarip köpekler kendilerini iyi hissetmezler. Etkilenen hayvanların yarısı oldukça düşük enerjili ve letarjik olabilir. İştahta kayıp sık görülür. Ateşlendikleri için dokunulduğunda ele sıcak gelirler. Seyrek de göülse topallık ve eklem ağrısı da görülebilir.

Veteriner hekimim yavru pyoderması tanısını nasıl koyar?

Veteriner Hekiminiz juvenil selülit tanısı koymadan önce daha sık görülen ve benzer semptomlara yol açan başka cilt problemleri olmadığından emin olmak için birtakım muayeneler ve testler yapmak isteyebilir. Yavru pyoderması çok nadir görülen bir problem olduğundan cilt problemi ile gelen yavru köpeklerde öncelikle dikkate alınmaz. Cilt kazıntıları uyuzu elemek için, mantar kültürleri çeşitli mantar türlerini gözden kaçırmamak için yapılmak istenebilir. Çünkü mantar ve uyuzun bazı türleri juvenil selülitle benzer şekilde semptomlar göstererek başlar.

Bunlardan sonra daha seyrek görülen cilt problemleri için sitoloji yapılarak köpeğin cildindeki hücreler görülmek istenebilir. Bunlar kabukları da kapsayacak şekilde cilt yüzeyinden örnekler alınıp mikroskop altında incelenerek yapılır. Gerekli görülmesi halinde cildin tüm katmanlarını kapsayan bir biyopsi örneği alınarak yangısal problemin spesifik tiplendirilmesi yapılabilir.

Juvenil selülit nasıl tedavi edilir?

Yavru pyoderması savunma sistemi kaynaklı bir hastalıktır. Tedavi immun sistemin baskılanarak kendisine saldırmasını önleyerek yapılır. En sık kullanılan tedavi yöntemi prednisolon kullanımıdır ki birkaç hafta boyunca doz giderek azaltılarak uygulanacak bir kür belirlenir. Prednisolonun su içme ve idrar yapmada artış, iştahta artış gibi yan etkileri vardır. Prednisolon yeri başka immun sistem baskılayıcı ilaçlar da tercih edilebilir.

Hastalıktan muzdarip köpekler aynı zamanda antibiyotik de kullanmalıdır. Yavru pyoderması bakteriyel bir enfeksiyon olmasa da vücutta açılan yaralar ikincil bakteriyel enfeksiyonlara yol açacaktır. İkincil cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek aynı zamanda yangının azalmasını sağlayarak köpeğin kendini daha iyi hissetmesini ve immun yanıtın daha iyi kontrol edilmesini sağlayacaktır.

Yavru pyodermasının prognozu nasıldır?

Juvenil selülit vakalarının çoğu doğru tedavi halinde mükemmel iyileşmeyle sonuçlanır. Tipik olarak bir kür steroid kullanımı yeterli olur. Eğer problem tekrar ortaya çıkıyorsa azalarak bitirilen kürler tercih edilebilir, ancak bu seyrek görülür. Ciddi lezyonlar geliştikten sonra, özellikle gözlerin etrafında kalıcı yara izleri olabilir. Bu yalnızca kozmetik bir problem olarak kalacaktır. Köpeğin hayat kalitesini etkilemez.