Köpeğim Neden İshal?

  • Sağlık
  • 16 Ocak 2017
  • Köpeğim Neden İshal? için yorumlar kapalı

Köpeğim Neden İshal?

Köpeğim Neden İshal?

Akut da olsa, kronik de olsa köpeğinizin ishali ve ne zaman endişelenmeniz gerektiği hakkında bilmeniz gerekenler

Akut İshaller:

Gastroenterit mide – bağırsak sisteminin enflamasyonudur ve köpeklerdeki akut ishallerin en sık karşılaşılan sebebidir. Gastroenteritin en büyük nedeni ise “kararsız diyet”tir. Buradaki “kararsız” kelimesi – özellikle yavru köpeklerin – yuttukları herşeyin yenebilir olmaması – çorap, ölü kemirgen gibi – veya sindirim sisteminin dengesini bozacak muhteviyatının olmasını – bozuk gıdalar, yüksek yağ içeriği gibi – kastetmektedir. Gastroenterit aslında “besin zehirlenmesi” olarak adlandırdığımız durumlar gibidir, sıklıkla bakteriyel kaynaklı değildir.

Kararsız diyete bağlı sindirim sistemi bozukluklarını düzeltmek için, eğer köpeğiniz şiddetli ishal değil, kendini iyi hissediyor, iyi yiyorsa; sindirim sistemini 24 saat kadar dinlendirip, sonrasında hafif yiyecekleri (tavuk göğüs haşlama ve pirinç karışımı gibi) az miktarlarda ve sık olarak ishal düzelene kadar vermeniz en iyi seçeneklerden biridir.

İlaç reaksiyonları (örn. antibiyotikler, antienflamatuarlar) köpeklerde ishale neden olabilirler.

Köpeklerin sindirim sistemindeki virüs (parvo, rotavirus, coronavirus) veya bakteri (Salmonella, Campylobacter, Clostridium, E.Coli) kaynaklı yangılar şaşırtıcı derecede seyrek görülen ishal sebeplerindendir.

 

Hemorajik gastroenterit potansiyel olarak ciddi bir ishal sebebi olmakla birlikte ağır dehidrasyona yol açabilir. Kanlı ishal beraberinde seyredebilir ve dışkı “ahududu reçeli” gibi görülebilir (kahvaltıda tüketiyorsanız özür dilerim!).

 

Sindirim sistemi parazitleri (kurtlar) göreceli olarak sağlıklı köpeklere oranla seyrek karşılaşılan ishal nedenidir. Köpeklerde parazitleri önlemek için düzenli olarak antiparaziter ilaçlar verilir.

Karaciğer ve böbrek hastalıkları, sıvı elektrolit dengesizlikleri, pakreatit, sepsis, peritonit, piyometra, diyabetik ketoasidoz, hipoadrenokortisizm,  barsak invaginasyonları veya nörolojik bozuklukların tümü köpeklerde ishale neden olabilir. Genelde beraberinde kusma, anoreksi, letarji veya kilo kaybı gibi belirtiler de görülebilir.

Diğer bir ishal sebebi de, en çok meraklı yavru köpeklerin başına gelen yabancı cisim yutulmasından kaynaklanan tıkanmalardır. Bağırsaklara ulaşan bazı yabancı cisimlerin kusma ile dışarı atılamayıp, cerrahi olarak çıkarılmaları gerekebilir. Tel benzeri doğrusal cisimleri yutan köpeklerde, bu cisimler sindirim sistemi boyunca ilerleyemeyeceğinden bir yerlere takılabilirler. En kötü senaryo ise bu tip yabancı cisimlerin bağırsak duvarını zorlayıp delerek dışarı çıkmasıdır. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız köpeğinizi hemen bir veteriner hekime götürmelisiniz. Bu tip problemler acil cerrahi müdahale gerektirirler.

Kronik İshaller:

Kroniki ishalin (birkaç günden uzun süren ishal) nedeni ne olursa olsun, eğer yanında kilo kaybı, iştah azalması ve benzeri değişiklikler meydana gelmeye başladıysa bir veteriner hekim tarafından değerlendirilmesi gereklidir.

Tüm vücut ve organ sistemleriyle ilgili sayısız nedeni olabilir. Ama neoplaziler (kanserler), parazitler, karaciğer ve böbrek hastalıkları, yangısal bağırsak hastalığı, gıda intoleransı, diyabet, hipoadrenokortisizm, kronik pankreatit, bakretiyel veya viral enfeksiyonlar, bölgesel barsak tıkanmaları ( kanser, barsak düğümlenmesi veya yabancı cisim kaynaklı), gastrik ülser, ani diyet değişikliği, ilaç reaksiyonları, addison hastalığı veya gıda alerjisi sık görülen nedenler arasında sayılabilir.

Ne zaman endişelenmeliyim:

  • Köpeğiniz yaşlı ise ( 7 yasşından daha büyük) ishalin neden olduğu sıvı kaybıyla başa çıkmakta genç köpeklerde olduğu kadar başarılı olamayabilir. Bu da daha ciddi hastalıklara öncülük edebilir.
  • İshalin yanı sıra kilo kaybı, iştah azalması, şiddetli kusma veya aşırı halsizlik gibi belirtiler olduğunda mutlaka veteriner hekiminizi ziyaret etmelisiniz.

Kaynak: https://www.lovethatpet.com/dogs/questions/why-does-my-dog-have-diarrhoea/